söndag 2 december 2012

Recept på surdegsgrund

Så här gjorde jag surdegsgrunden.
Det tog lite längre tid än vad jag hade förväntat. Det är ganska svalt hemma hos oss förutom när vi eldar i vedkaminen. Men har man jämnare temperatur så borde man kunna göra den på tre dagar. Man får pröva sig fram. Det viktiga är att det händer något med surdegen, den börjar lukta, bubbla och växa. Ge den tid om den inte direkt börjar växa.

Dag 1:
100 g (1 dl) ljummet vatten
40 g (knappt 2/3 dl) rågmjöl

Rör ihop och låt stå i en burk på en varm plats. Skruva inte fast locket helt.

Dag 3:
50 g (½ dl) ljummet vatten
50 g (knappt 1 dl) rågmjöl

Tillsätt ingredienserna och rör ihop. Låt stå på varm plats.

Dag 5:

100 g (1 dl) ljummet vatten
60 g (drygt 1 dl) rågmjöl

Tillsätt och rör ihop, låt stå i ca 12 h. Sätt den i kylen efteråt. Där håller den ca en vecka. Men matar man den så håller den i evigheter. Recept på matning kommer sen. Man kan också torka eller frysa ner den, och ta fram den efter behov.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar