tisdag 27 november 2012

Om surdeg

Det låter ju inte såå svårt att göra sin egen surdeg. Blanda ihop mjöl och vatten och bara låta det stå.. Rätt så simpelt. Men det återstår väl att se hur simpelt det egentligen är.. Det lär vara lättare att starta en rågsurdegsgrund än en vetesurdegsgrund. Om denna lyckas så ska jag ge mig i kast med vetet senare. Man kan använda en tesked av sin rågsurgrund när man sätter igång vetesurgrunden för att hjälpa den på traven lite.

Ikväll ska jag tillsätta lite mjöl och vatten. Sen får det stå och växa till sig igen ett tag. Blandningen luktar redan lite halvskum och sur, lite som unken filmjölk. Tydligen har mjölksyrebakterierna satt igång. Man kan faktiskt tillsätta lite filmjölk eller naturell yoghurt i början för att få processen att komma igång, men jag valde att starta endast med mjöl och vatten.

Kommer strax ett inlägg med en bild!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar